Κυανόλευκος
Απόψεις Ποδόσφαιρο

25 χρόνια αποδυτήρια

Στη ματωμένη μεταπολεμική Ελλάδα, ο Λάζαρος, ένα παιδί από την Αργολίδα, έρχεται στον Πειραιά να βρει την τύχη του. Προκόβει επαγγελματικά, ανοίγοντας ένα από τα καλύτερα δισκάδικα της πόλης του, το “Allegro”, που ακόμα το θυμούνται οι παλιότεροι, παντρεύεται, κάνει παιδιά κι εγγόνια. Όμως η αληθινή ζωή του είναι ο αθλητισμός. Μπαίνει στους κύκλους του Εθνικού Πειραιά , και γίνεται έφορος (ένας από τους “παράγοντες” στη λαϊκή γλώσσα) του μπάσκετ και του πόλο, ενώ αναπτύσσει και με το βόλεϊ κάποια σχέση. Ζει από κοντά τις αδικίες από τον έτερο μεγάλο της πόλης, τον Ολυμπιακό, ταυτόχρονα με θριάμβους (ο Εθνικός ήταν “αυτοκράτορας” στο πόλο μέχρι το 2006) και απογοητεύσεις, ευτράπελα των αποδυτηρίων, μεταγραφές και ταξίδια στο εσωτερικό κι εξωτερικό, ιλαρά και σοβαρά περιστατικά, ενώ έρχεται σ’επαφή με “ιερά τέρατα” της εποχής, όπως ο Καρέλας, ο Μουρούζης, ο Βασιλακόπουλος ή ο Τρόντζος (μπάσκετ) κι ο Γαρύφαλλος, ο Αρώνης ή ο Σαμαρτζίδης (πόλο).

Το βιβλίο αυτό, διαιρεμένο σε τρία άνισα μέρη (μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ), καταγράφει περιστατικά βγάζοντας πολύ γέλιο (κι ενίοτε δάκρυ, ειδικά από την αναφορά στους απόντες), υπενθυμίζει χώρους που έχουν αλλοιωθεί μέσα στο χρόνο (παλιά καφενεία, τσιμεντένια γήπεδα, γειτονιές, παραλίες, μαούνες που οριοθετούσαν νοητά γήπεδα πόλο μέσα στη θάλασσα κ.λπ.), αναπαράγει πορτρέτα, αναπλάθει μια εποχή (σχετικής) αθωότητας και αποπνέει τη χαρά του αθλητισμού. Το πλούσιο φωτογραφικό και ειδησεογραφικό υλικό από το αρχείο του συγγραφέα και άλλων, υποστηρίζει ουσιωδώς το περιεχόμενο.

Ακούγεται ότι ο κ. Λάζαρος θα συνεχίσει πολύ σύντομα με δεύτερο βιβλίο, αφιερωμένο στον ποδοσφαιρικό Εθνικό. Το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Δημήτρης Φύσσας

Related Articles

Εθνικός – ΑΠΟ Κερατσίνι 3-0

kyanoleukos

Στον Ασπρόπυργο ο αγώνας κυπέλλου με τον Γιούχτα

kyanoleukos

Ο Εθνικός ευχαριστεί τον κόσμο του

kyanoleukos
Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα