Κυανόλευκος
Ιστορία

Όταν ο Εθνικός Πειραιώς είχε σήμα την Κύπρο για συμπαράσταση στον αγώνα της ΕΟΚΑ

Οταν η Αθήνα συγκλονιζόταν από τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των Άγγλων επιδρομέων, που εκτελούσαν πατριώτες αγωνιστές στην Κύπρο (Καραολή, Δημητρίου,Αυξεντίου, Παλληκαρίδη) την περίοδο μεταξύ 1955-1957, μια ενέργεια από την
ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Πειραιώς (που ήταν τότε και πρωτοπόρος στο Πρωτάθλημα Ελλάδος) προκάλεσε έκπληξη και μεγάλη συγκίνηση.

Με ομόφωνη απόφαση (έπειτα από εισήγηση των παραγόντων Δημήτρη Καρελλά, Νίκου Μουρκάκου και Νίκου Δαμοράκη) η διοίκηση του Εθνικού, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας στις φανέλες πάνω από το έμβλημα του Εθνικού είχαν τυπωμένη την Κύπρο,για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους διεθνώς και να δείξουν τη θερμή συμπαράστασή τους προς τον αγωνιζόμενο λαό της Μεγαλονήσου. Το εθνόσημο της Κύπρου κράτησαν στις φανέλες τους πάνω από δύο χρόνια οι παίκτες του Εθνικού.
Ήταν όμως η ίδια περίοδος όταν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) τιμώρησε με αποκλεισμό τον τότε υποψήφιο πρωταθλητή Εθνικό, με αστήρικτα επιχειρήματα, όπως ότι χρησιμοποιούσε σε φιλικούς αγώνες τους διάσημους Ούγγρους φυγάδες Πούσκας, Κόκσις, Γκρόσιτς και Σάμπο.
Στη φωτογραφία ο Εθνικός με το έμβλημά του και το εθνόσημο της Κύπρου στο κέντρο της φανέλας των
παικτών.

Όρθιοι από τ’ αριστερά: Στάθης Μανταλόζης, Χρήστος Καραουλάνης, Μίμης Μπενάρδος, Κώστας Στούρας, Κώστας Αρδίζογλου, Αλέκος Κοζομπόλης.
Καθιστοί:Σπύρος Σπαθούλας, Μανώλης Κλικόπουλος, Δημήτρης Ξένος, Γιώργος Λαιμός, Σάββας
Ζούνης. Προπονητής της ομάδας, τότε, ήταν ο Αυστριακός Κουρτ Ρουμπίνσκι.

Related Articles

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ «Ο ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ» των γηπέδων που άφησε ιστορία

kyanoleukos

Κώστας Βαλλιάνος : Ο άξιος διάδοχος Πεντζαρόπουλου – Μανταλόζη

kyanoleukos

Εθνικός Πειραιώς και Παναθηναϊκός στο στάδιο Καραϊσκάκη 3-3 (Βίντεο)

kyanoleukos
Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα