Κυανόλευκος
Ιστορία

Κύπελλο Πάσχα -Το 1937 Νικητής ο Εθνικός Πειραιώς

Ένας θεσμός του ΠΟΚ που διατηρήθηκε μέχρι το 1964. Είχαμε και εμείς μια επιτυχία

Στα χρόνια του ερασιτεχνισμού, οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι διψούσαν για μπάλα και φυσικά δεν μπορούσαν να αρκεστούν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ευτυχώς γι’ αυτούς, το 1927 η ΕΠΟ αποφάσισε να αποβάλει από το πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό, ο οποίος, πλέον, δεν επιτρεπόταν να δίνει ούτε καν φιλικούς αγώνες με τις ομάδες που ήταν εγγεγραμμένες στη νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αντιτάχθηκαν σε αυτήν την απόφαση (άλλοι καιροί, άλλα ήθη) και, μάλιστα, δεν δίστασαν να αποβληθούν από τις διοργανώσεις της ΕΠΟ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην ομάδα του Πειραιά. Παρόλα αυτά, οι τρεις δυνάμεις του κέντρου, κάτι έπρεπε να “σκαρφιστούν” για να συγκεντρώσουν έσοδα…

Στις 31 Οκτωβρίου 1927 εγένετο ο ΠΟΚ, ένα είδος αθλητικού τραστ, τα αρχικά του οποίου σήμαιναν είτε “Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου” είτε “Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου”. Κατά άλλους, σήμαιναν Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολη.

Λίγους μήνες αργότερα οι ομάδες του ΠΟΚ διοργάνωσαν το πρώτο Κύπελλο Πάσχα με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ της σερβικής Μπεογκράσκι και της ρουμανικής Βένους Σπάρτα.

Όπως ήταν φυσικό, λόγω της δημοτικότητας των συλλόγων του κέντρου, η διοργάνωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, προς απογοήτευση της ΕΠΟ, η οποία υποχρεώθηκε να τους ξαναδεχθεί στις τάξεις της το καλοκαίρι του 1928, καθώς το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είχαν χάσει την αίγλη τους.

Οι ομάδες του ΠΟΚ επέστρεψαν, λοιπόν, στη διεκδίκηση των επίσημων τίτλων, εντούτοις το Κύπελλο Πάσχα είχε αποκτήσει αρκετούς θαυμαστές, με αποτέλεσμα να υφίσταται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Εξάλλου, θεσπίστηκαν διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με το Κύπελλο Πάσχα, διεξήχθησαν συνολικά 22 διοργανώσεις, από τις οποίες η μία (του 1948) διεκόπη. Πολυνίκης υπήρξε ο Ολυμπιακός με 11 κατακτήσεις, ακολούθησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 4, ενώ από μία φορά πανηγύρισε ο Εθνικός Πειραιώς, η γερμανική ΦΚ Κολονίας και η ρουμανική Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου. Από το 1930 μέχρι το 1935 δεν διεξήχθη διότι υπήρχαν υποχρεώσεις των ομάδων του ΠΟΚ για το πρωτάθλημα, αλλά οι τρεις τους δημιουργούσαν μικτές ομάδες και έπαιζαν την ημέρα του Πάσχα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή τη διοργάνωση.
Με την πάροδο των χρόνων και, κυρίως, με τη δημιουργία της Α’ Εθνικής το 1959, η διοργάνωση άρχισε να χάνει την αίγλη της, καθώς οι ποδοσφαιριστές είχαν, πλέον, αυξημένες υποχρεώσεις και έβλεπαν τις ημέρες του Πάσχα ως μία περίοδο που θα μπορούσαν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Αντίθετα, οι φίλαθλοι είχαν συνδυάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα με… μπάλα και η παρακμή του Κυπέλλου Πάσχα κάθε άλλο παρά ικανοποιημένους τους άφηνε. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 1964 και απέτυχε παταγωδώς.

Γνωρίζετε ότι…

Πριν από την έναρξη των αγώνων, οι αρχηγοί των δύο ομάδων πήγαιναν στη σέντρα και τσούγκριζαν αβγά, υπό το βλέμμα του διαιτητή; Ο κάτοχος του άθικτου αβγού είχε το δικαίωμα να διαλέξει μπάλα ή εστία.

Οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που ήταν το πιο σύγχρονο και το πλέον προσβάσιμο της εποχής;
Σημαίνοντες φίλαθλοι των ομάδων έδιναν πριμ στους παίκτες μετά από κάποια μεγάλη νίκη; Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ένας εφοπλιστής αντάμειψε πλουσιοπάροχα τους άσους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι είχαν θριαμβεύσει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Όταν δεν βρισκόταν σύλλογος από το εξωτερικό, την τετράδα των συμμετεχόντων καλούνταν να συμπληρώσει μια ελληνική ομάδα; Η μοναδική που κατέκτησε το Κύπελλο Πάσχα χωρίς να ανήκει στο ΠΟΚ ήταν ο Εθνικός Πειραιώς το 1937.

Οι νικητές του Κυπέλλου Πάσχα

1928 Ολυμπιακός

1929 Ολυμπιακός

1936 Ολυμπιακός

1937 Εθνικός Πειραιώς

1938 ΑΕΚ

1940 Παναθηναϊκός

1942 Ολυμπιακός

1944 ΑΕΚ

1945 Ολυμπιακός

1946 Ολυμπιακός

1947 Παναθηναϊκός

1948 Δεν ολοκληρώθηκε

1949 Ολυμπιακός

1951 Ολυμπιακός

1952 Παναθηναϊκός

1953 Ολυμπιακός

1954 Παναθηναϊκός

1955 ΑΕΚ

1956 ΦΚ Κολονίας

1957 Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου

1958 ΑΕΚ

1959 Ολυμπιακός

1964 Ολυμπιακός

Related Articles

Στάδιο Καραϊσκάκη: Η αληθινή ιστορία

kyanoleukos

Εθνικός Πειραιώς (ποδόσφαιρο ανδρών)Ίδρυση και ιστορία

kyanoleukos

Ο σοκαριστικός θάνατος του 20χρονου παίχτη του Εθνικού Θοδωρή Ιωάννου το 1959

kyanoleukos
Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα