Κυανόλευκος
Ποδόσφαιρο

EKATO Χρόνια Εθνικός – 100 χρόνια ένδοξης ιστορίας

Ο Εθνικός σήμερα 21 Νοεμβρίου γιορτάζει τα εκατοστά γενέθλια του. Ένας σύλλογος που έχει μείνει ανεξίτηλος στην μνήμη του κόσμου για την πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα , μια ιστορική ομάδα που έχει στο ιστορικό της 36 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία.

Η ομάδα του Πειραιά ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1923 με ιδρυτές τους Γιώργο Χατζηανδρέου και Κωστα Φερλέμη.

Το 1925-26 ιδρύσαν ένα δικό τους πρωτάθλημα με ομάδες του Πειραιά και μάλιστα κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα, συγκεκριμένα το 1928,1929 και 1939. Οι τίτλοι του θα ήταν τέσσερις, όμως το 1935 η ΕΠΣΠ ανακήρυξε και τους δύο συμπρωταθλητές. Μετέπειτα από τα πρωταθλήματα Πειραιά η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του Εθνικού ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1933. Ο αντίπαλος του ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης, όπου στον πρώτο αγώνα ήρθαν ισόπαλοι 1-1 και στον επαναληπτικό που διαδραματίστηκε στο γήπεδο της “Λεωφόρου Αλεξάνδρας” επικράτησε ο Εθνικός με 2-1. με αποτέλεσμα να στεφθεί κυπελλούχος.

Την δεκαετία του 50΄ήταν οι καλές πορείες της ομάδας, διότι ήταν η στιγμή που ανέλαβε ο ιστορικός πρόεδρος της ιστορίας του Εθνικού, που δεν είναι άλλος από τον βιομήχανο Δημήτριο Καρέλλα. Ο λόγος της καλής πορείας του ότι δαπάνησε αρκετά χρήματα για να φέρει ποιοτικούς παίκτες και έτσι ο Εθνικός έγινε γνωστός ακόμα και στο εξωτερικό. Την περίοδο 1956-57 λίγο έλειψε να γραφτεί μια πολύ σημαντική στιγμή για τον Εθνικό, η κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος ζητήθηκε η τιμωρία του Εθνικού, για τον λόγο ότι χρησιμοποιούσε παράνομα ποδοσφαιριστές από την ομοσπονδία της Ουγγαρίας.

Ο Καρέλλας έμεινε για 15 χρόνια στην ομάδα και οι στιγμές που σίγουρα θα έρχονται στην μνήμη του κόσμου είναι ότι έφερε παίκτες, όπως ο Καλκατέρα από τους ποιοτικότερους παίκτες του, η νίκη επί του Παναθηναϊκού και το χατ-τρικ του Κητικόπουλου. Η αγάπη του συγκεκριμένου επιχειρηματία για την ομάδα τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή, απεβίωσε στις 31 Οκτωβρίου του 1993.Η περίοδος του 90΄για τον Εθνικό ήταν μια περίοδος κρίσης, καθώς τότε η ομάδα βίωνε πολλά σκαμπανεβάσματα, διότι δεν μπορούσε να διατηρηθεί για συνεχή χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Το 2002-03 ήταν η τελευταία χρονιά του στην Α’ Εθνική, γιατί υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία.

Στην συνέχεια αντιμετώπισε και άλλα διοικητικά προβλήματα και αγωνίστηκε σε χαμηλότερες κατηγορίες. Μετέπειτα επί προεδρίας Αλέξιου Αγγελόπουλου προσπάθησε η ομάδα να μπει σε μία νέα βάση. Tο 2014 την επέστρεψε στην Γ’ Εθνική και το 2015 μετονομάστηκε σε “Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς Φαλήρου”, ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην προεδρία της ομάδας ο Ιωάννης Πατλάκας και η διοικούσα επιτροπή του Ποδοσφαιρικού Τμήματος προσπαθεί να οδηγήσει τον ιστορικό αυτό σύλλογο ξανά στα μεγάλα σαλόνια.

Το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Εθνικού Πειραιώς, δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος μίλησε στο Sportsnewsgreece για τα 100 χρόνια ιστορίας του Εθνικού, για το θέμα του γηπέδου, για τις βλέψεις της Επιτροπής για το μέλλον, την τωρινή κατάσταση της ομάδας και εξήγησε τον λόγο της καλής πορείας της.

Για τα 100 χρόνια:

– Ο Εθνικός Πειραιώς είναι ένα από τα πρώτα αθλητικά σωματεία της χώρας. Ιδρυθήκαμε το 1923 και προηγηθήκαμε κάθε άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς. Επιλέξαμε τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και χτίσαμε την ποδοσφαιρική μας ιστορία στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου, που αρχικά ονομαζόταν (και ήταν για μια εποχή) “Ποδηλατοδρόμιο” και στην συνέχεια έγινε “Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Για την αγορά του γηπέδου ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός, οι “δυο μεγάλοι” του Πειραιώς κατέβαλαν εξ ημισείας τα χρήματα. Λέγεται-χωρίς να υπάρχουν γραπτά πειστήρια ότι περισσότερα έβαλε ο “δικός μας” εκπρόσωπος, ιατρός Ιωάννης Φιλιππάκος, από την προίκα που είχε πάρει για τον γάμο του!

Για την έλλειψη σταθερής έδρας:

– Εθνικός και Ολυμπιακός είχαμε κοινή έδρα μέχρι το έτος 1999. Τότε, με απόφαση της Βουλής, το Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης” παραχωρήθηκε-χωρίς να μας ρωτήσει κανείς- από την “Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή” στην οποία είχε περιέλθει( με πλήρεις εγκαταστάσεις στίβου, που εξυπηρετούσαν όλη την περιοχή των νοτίων προαστίων αλλά και την Εθνική Ομάδα Στίβου )- στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία “Θρύλος Α.Ε” , δηλαδή στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό Πειραιώς.

Για εμάς, επρόκειτο για μια σκανδαλώδη παραχώρηση, προσπαθήσαμε να την αποτρέψουμε, αλλά ο τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού απεδείχθη πανίσχυρος. Κι έτσι, έκτοτε, βρεθήκαμε να περιφερόμεθα “από χωρίου εις χωρίον”. Να εκλιπαρούμε Δήμους και συλλόγους για να μας φιλοξενήσουν.

Παράλληλα, καταπατήθηκε από τον Δήμο Νίκαιας αλλά και την τότε κυβέρνηση η έκταση που είχε αγοράσει ο Εθνικός στην Νίκαια, με τα χρήματα της μετεγγραφής του Μιχάλη Κρητικόπουλου στον Ολυμπιακό και στην καταπατηθείσα έκταση ανηγέρθη το φαραωνικό το έκτρωμα “Παλάτι της Άρσης Βαρών”! Και πλέον περάσαμε στον αστερισμό των ομάδων μικροτέρων κατηγοριών (Β ́Εθνική, Γ ́Εθνική μέχρι και Ερασιτεχνική).

Κάποιοι μας άλλαξαν και όνομα, όνομα, γίναμε “Α.Ο Μάνης, μέχρι που η διοίκηση με ενέργειες του τότε επί κεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας Αλέξιου Αγγελόπουλου επανάφερε την ομάδα στον τίτλο “Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς Φαλήρου”.

Σήμερα, παίζουμε την Γ ́ Εθνική και ελπίζουμε να είμαστε του χρόνου στην Δεύτερη. Από τον νέο χρόνο θα παίζουμε στο γήπεδο που δημιουργείται αυτό τον καιρό από τον Δήμο Πειραιώς στην περιοχή του ΣΕΦ, που θα γίνει επιτέλους η έδρα μας. Οφείλουμε να αναφέρουμε την πλήρη και αγαστή συνεργασία μας με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη. Βεβαίως, δεν σταματάμε την προσπάθεια για ένα μεγάλο, κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο δικαιούμεθα και η οποία αυτό τον καιρό είναι κοντά στην πραγματοποίησή της. Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή και συμπαγή διοικούσα Επιτροπή, που στελεχώνουν άνθρωποι με πολυετή και στιβαρή παρουσία στον Εθνικό αλλά και στην ζωή της πόλης του Πειραιά και της Ναυτιλίας, της οποίας στόχος είναι να βάλει “το νερό στο αυλάκι”. Κι όπως ξέρουμε όλοι, τα ποτάμια (από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα) δεν γυρίζουν πίσω…

Για τις βλέψεις τις διοίκησης για το μέλλον:

– Πιστεύουμε εφέτος, στα 100 μας χρονια, να αποκτήσουμε την πολυπόθητη έδρα και να επιτύχουμε την ποθητή άνοδο. Εχουμε πολύ καλή ομάδα, εμπιστευόμαστε τον προπονητή Ευάγγελο Χαντέ και τους συνεργάτες του , είμαστε παρόντες σε ότι μας ζητηθεί, κάναμε σοβαρές και καλές μετεγγραφές και αγωνιζόμαστε “τον αγώνα τον καλό” σε έναν χώρο γεμάτο ναρκοπέδια και προκλήσεις…

– Για την τωρινή κατάσταση της ομάδας:

Έχουν αλλάξει όλα! Είμαστε και εμείς ιστορικό σωματείο, όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλων, η Προοδευτική. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν γράψαμε ακόμη όλα τα καλά κεφάλαια της Ιστορίας μας.

Για το φετινό καλό ξεκίνημα :

– Βασική μου αρχή και πίστη είναι μια: “Τα πάντα, είναι θέμα προσώπων”!

του Κωνσταντίνου Χατζηκυριαζή

https://www.sportsnewsgreece.gr/2023/11/100-100.html

Related Articles

Γυναικείο Ποδόσφαιρο: Εθνικός- Νέες Εργοτέλη 2-5

Αρίστη Μουταφτσή

Καλύβας: «Ο Εθνικός βρίσκεται σε καλό δρόμο»

kyanoleukos

Εθνικός-Θύελλα Ραφήνας 2-1

kyanoleukos
Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα