Κυανόλευκος
Ποδόσφαιρο

Ένας αληθινός “μαέστρος”

Κηδεύεται σήμερα, στις 11.30 στα Σελήνια της; Σαλαμίνας (θα είμαστε εκεί) , ο Ανδρέας Αντωνάτος, ο “μαέστρος” του Εθνικού Πειραιώς στην μεγάλη εποχή του Δημήτρη Καρέλλα.

Γεννημενος στην Πάτρα το 1938, με καταγωγή από την κεφαλλονιά.

Τοτε, που ο Εθνικός είχε το καλύτερο κέντρο στην Ελλλάδα (Λεβεντάκος, Νικηφοράκης, Αντωνάτος) αλλά μόνο ο τελευταίος έπαιξε για μια φορά στην Εθνική,καθώς το παντοδύναμο ΠΟΚ, δεν άφηνε “να περάσει κουνούπι”…

Ο Αντωνάτος, διέθετε ένα φοβερά ζυγισμένο δεξί πόδι και μπορούσε -τότε- να δίνει “πενηντάρες” μπαλιές, βγάζοντας τον ταχύτατο Τακη Χατζηϊωάννογλου με ένα “τσαφ” στην αντίπαλη περιοχή. Από τις μπαλιέςμτου Αντρέα πήρε ο Τάκης το προσωνύμιο “Τσαφ”!

Ο Αντωνάτος ήξερε “πολλά καντάρια μπάλα” και όποτε χρειάστηκε βοήθησε τον Εθνικό ως “ενδιάμεσος” προπονητής, όταν ο Δημήτρης Καρέλας “άλλαζε” προπονητή για τους δικούς του-πάντα- λόγους.

Ο Καρέλας, μια αμφιλεγόμενη “παραγοντική” ποδοσφαιρική προσωπικότητα, που δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια για τον “Εθνικό”αλλά δεν σκέφθηκε να του εξασφαλίσει ένα γήπεδο και σήμερα αυτή η ιστορική ομάδα δεν έχει έδρα και ψάχνει να παίζει όπου βρει, φώναξε τον Αντωνάτο, λίγες μέρες πριν ο ποδοσφαιριστής παντρευτεί.

“Βρε θυ, φέρε ένα φορτηγό στο “Αιγαίον” να θε προικίθω” (Μιλούσε με το “θ” πολύ ο Δημητράκης).

“Πήρα ενα φορτηγό και πήγα. Με έβαλε μέσα στο εργοστάσιο και μου ειπε “πάρε, βρε θυ, ότι θέλειθ”. Και πήρα όλη μας τηνπροίκα για καμιά εικοσαριά χρόνια και προίκισα και κάτι συγγενείς!” έλεγε γελώντας. “Δηλαδή αυτό ήταν το “πριμ” σου;” τον ρώτησα. “Α, όχι, δεν έχω παράπνο., με διόρισαν και στην ΔΕΗ!”…

Μου έλεγε ακομη, ότι κάθε τέλος του μηνα, οι περισσότεροι παίκτες του Εθνικού, στέκονταν στην σειρά έξω από το γραφείο του Καρέλα και περνούσαν ενας-ένας για να τους δώσει χρήματα να πληρώσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΕΥ. “Καμια φορα παιρναμε και παίκτες από άλλες ομάδες. Ο Καρέλας το καταλάβαινε, αλλά τους έδινε χρήματα γιατί ήξερε ότι ήταν φίλοι μας και φτωχόπαιδα” μου έλεγε ο αξέχαστος Ανδρέας.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στα Σελήνια της Σαλαμίνας και κάθε Σάββατο, είχαμε “λειτουργία” στο μαγαζί του επίσης παλαιού παίκτη του Εθνικού Αργύρη Μαγιάτη, στον “Αλίδρομο” για τα τσιπουράκια και τις αναμνήσεις μας.

“Πάρτε τον Εθνικό να τον ανεβάσετε” μου έλεγε. Κι ύστερα συμπλήρωνε:“Και πού να τον ανεβάσετε; Πρωτάθλημα ειναι αυτό η τζόγος”;

Στο καλό, Αντρέα, χαιρετισμούς στον Καρέλλα, την Βαρβάρα, τον Λεβεντάκο, τον Μανταλόζη και όλη εκείνη τη μεγάλη ομάδα. Κι αν δεις κάπου και τον Πούσκας, πάρε του το δελτίο, μπας και παιξει στην Εθνικάρα του Παράδεισου!

Άρθρο του Δημήτρη Καπράνου στην εφημερίδα Δημοκρατία

Related Articles

Βαγγέλης Παπαγελλής «Να ξεκινήσουμε με νίκη»

kyanoleukos

Καλύβας: Δεν κινδυνέψαμε από τον αντίπαλο

kyanoleukos

Μάκης Σαμιώτης: Ο Εθνικός Πειραιώς οφείλει πάντα και παντού να πρωταγωνιστεί

kyanoleukos
Φόρτωση....

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα